Oproep DNA-onderzoek ectopische ureteren (EU)

Begin dit jaar zijn medewerkers van de Universiteit Utrecht, faculteit Diergeneeskunde, gestart met een onderzoek naar de erfelijke basis van het ontstaan van ectopische ureteren bij de Briard en andere rassen.
Voor dit DNA-onderzoek zijn bloedmonsters nodig van Briards waarbij de diagnose EU met zekerheid gesteld is. Alle bij ons bekende briards met EU zijn meegenomen in dit onderzoek.

EU is een erfelijke aandoening waarbij één of beide urineleiders niet in de blaas uitmonden maar voorbij de  kringspier, in de blaashals, waardoor urinelekkage ontstaat.
Bij teven wordt dit op heel jonge leeftijd al duidelijk, pups met “natte buikjes”, maar dit kan zich ook openbaren als de hond al iets ouder is. 
Bij reuen hoeft het niet altijd tot urinelekkage te komen omdat die een langere plasbuis hebben die omringd is door spieren die de functie van de kringspier kunnen opvangen.

De Briard Vereniging Nederland heeft enkele jaren geleden een lezing georganiseerd over dit onderwerp en wil daar binnenkort een vervolg aan geven. De Franse zusterclub ABB en de Duitse briardclub BCD zijn inmiddels ook actief  betrokken. De Universiteit Hannover werkt op dit moment nauw samen met deze clubs  en professor Ottmar Distl, die dit onderzoek leidt, heeft inmiddels ook contact opgenomen met Dr. A. Kummeling. Door samenwerking zou dit onderzoek wellicht sneller resultaten geven.

Heeft u een Briard met EU?

Neem dan contact op met dr. Anne Kummeling, specialist chirurgie via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   

U hoeft voor de bloedafname niet naar Utrecht te komen; dit kan desgewenst bij u thuis gebeuren.
Hoe meer bloedmonsters, hoe groter de kans dat er in de toekomst een DNA-test ontwikkeld kan worden hetgeen de gezondheid van de Briard en andere rassen ten goede komt.

 

GEWIJZIGDE LOCATIE 

JONGEHONDENDAG

4 SEPTEMBER 2017

Beste deelnhemers,
Onze jongehondendag volgende week zondag was in eerste instantie gepland op ons terrein in Ingen. Helaas is dit terrein door de langdurige en hevige regenval van de afgelopen weken veel te nat. Wij hebben daarom het besluit genomen een andere locatie te zoeken voor deze dag. Het betreft een locatie enkele km verderop:


MANEGE DE MARGRIETRUITERS,

ZIJVELING 3A

4032 NT OMMEREN.


Graag tot ziens op 24 september!

 

Copyright © 2017 Briard Vereniging Nederland   Erkend door Raad van Beheer.